top of page
Search

De ins & outs van geboortefotografie

Veel te duur? Een vreemde bij jouw bevalling? Onnodig? Komen deze vragen ook in jou op als je denkt aan geboortefotografie? In deze blog zal ik antwoord geven op deze vragen en vooral vertellen wat geboortefotografie wél is: het vastleggen van het krachtigste moment uit je leven.Geboortefotograaf zijn is een droombaan. Ik mag bij de meest bijzondere gebeurtenis van jouw leven zijn. Ik mag het meest krachtige moment uit jouw leven vastleggen. Die eerste ontmoeting. De eerste emoties. Het rauwe en intense proces waar jij als vrouw doorheen gaat, wat je nooit meer vergeet en ook nooit meer precies zo zal beleven. Het is dan ook zó ontzettend waardevol om deze bekrachtigende beelden te hebben voor de rest van jouw leven. Waar je met trots op kan terugkijken. Daarbij blijkt uit onderzoek dat het terugkijken van de bevallingsfoto's helpt bij de verwerking van deze indrukwekkende gebeurtenis (Beijer, 2022). Kortom, vele voordelen dus. Toch zijn er ook (foutieve) vooroordelen over geboortefotografie. Om die de wereld uit te helpen, zal ik de belangrijkste in deze blog aan de kaak stellen.


Veel te duur?

Ik zal de eerste zijn die toegeeft dat de prijs die je voor een geboortefotograaf betaald inderdaad niet niks is. Want ook al zou ik het voor iedereen toegankelijk willen maken, zal ik de tijd, liefde en energie die ik in mijn werk steek ook in rekening moeten brengen. De prijs is dan ook inclusief het maken, selecteren en nabewerken van de foto's. Wat je je misschien alleen niet gelijk beseft is dat er bepaalde elementen in geboortefotografie zitten die bij 'normale' fotografie geen rol spelen. Één van die elementen is bijvoorbeeld dat ik 4 weken lang paraat sta. Een geboorte laat zich in de meeste gevallen natuurlijk niet plannen, dus zal ik deze weken niet ver van huis kunnen en andere werkzaamheden zoals een zwangerschapsshoot moeten uitstellen of stilleggen op het moment dat ik door jou opgeroepen word. Ik ben genoodzaakt dit daarom door te berekenen in de prijs.


Een ander element die prijs bepalend is zijn de 'ongewone' tijden waarop een bevalling begint en de onvoorspelbare duur ervan. Het gebeurt vaak 's nachts, omdat een vrouw dan in een rustige staat van zijn is, er weinig prikkels zijn en gedimde lichten (Bevalwijzer). Het betekent dat ik 24/7 bereikbaar ben gedurende die weken, mijn mobiel niet op stil gaat 's nachts en ik constant alert ben. Daarnaast ben en blijf ik vanaf de actieve fase van de bevalling tot en met het gouden uur bij jou. Hoe lang dit duurt maakt daarvoor niet uit. Nou offer ik natuurlijk met liefde mijn slaap voor je op, maar ook dit zal ik logischerwijs moeten doorberekenen in de prijs.


Een vreemde bij jouw bevalling?

Wat ik veel hoor als ik vertel over mijn werk is dat mensen denken dat er dan (nóg) een vreemde in de geboortekamer aanwezig is. Iemand die de rust verstoord. Het is natuurlijk volledig begrijpelijk als jij zo min mogelijk mensen in de kamer wil toelaten en dat is jouw goed recht. Het is alleen niet zo dat ik een vreemde zal zijn. Ik vind het namelijk juist heel erg belangrijk dat er van beide kanten een goede klik is. Dat is dan ook waarom ik altijd een vrijblijvend kennismakingsgesprek aanbied. Zodra er een gevoel van vertrouwen is en beide partijen dit samenwerkingsverband graag willen aangaan, zullen we elkaar daarna natuurlijk nog vaker spreken om elkaar op die manier goed te leren kennen. We bespreken jouw wensen, zodat ik tijdens de baring zelf precies weet wat ik wel en niet moet doen. Eigenlijk vergelijkbaar met de band die je met een verloskundige opbouwt.


Daarbij zal ik zo onzichtbaar mogelijk aanwezig zijn (tenzij anders aangegeven). Zelfs mijn camera maakt nauwelijks geluid bij het klikken en een flits heb ik door de techniek van een professionele camera bijna nooit nodig. Zo kan jij zo ongestoord mogelijk jouw ding doen, maar kan je toch deze onvergetelijke gebeurtenis laten vastleggen. Het grappige is dan ook dat ik achteraf van zowel vrouw als partner vaak te horen krijg dat ze totaal niet doorhadden dat ik er was. Missie geslaagd!


Onnodig?

En natuurlijk kun je altijd een foto'tje door jouw partner of verloskundige laten schieten tussendoor, en als jij dat voldoende vindt is dat helemaal goed. Maar in 'the heat of the moment' wordt dat bijvoorbeeld toch vergeten, zijn het donkere beelden waarop alsnog weinig te zien is of is de flits vervelend en afleidend. Ik kan dit uit handen nemen, waardoor je bekrachtigende, kwalitatief goede beelden hebt van dit bijzondere moment. En zodat de verloskundige vooral bezig kan zijn met jou emotionele support verlenen en tijdig in jouw behoeften kan voorzien, en jouw partner geen moment van jouw zijde hoeft te wijken. Vooral voor jou een win-win situatie dus!Ben je door het lezen van deze blog geïnteresseerd geraakt naar mijn diensten? Kijk bij pakketten & prijzen welke het beste bij jou past. Bovendien profiteer jij, krachtige vrouw, als nieuwe klant nu van 10% korting op een pakket naar keuze! Vraag gelijk een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan via het contactformulier. Je mag ook altijd mailen naar larissa.zanstra@gmail.com
Bronnen:

1. Beijer, D. (2022). 85% zegt: ‘Terugkijken bevallingsfoto’s helpt bij de verwerking’. Retrieved from https://www.oudersvannu.nl/nieuws/85-zegt-terugkijken-bevallingsfotos-helpt-bij-de-verwerking/


69 views0 comments

Opmerkingen


bottom of page